Gå till innehåll

SSF

En bild

Guide till utvecklingsarbetet med SkiEquality

När ni tittat igenom SkiEquality-filmen och känner er motiverade att undersöka hur det står till med jämställdheten och inkluderingen hos er, så rekommenderar vi att ni gör detta stegvis.

Vi har satt ihop en guide för att driva processen, guiden tar fasta på generella mallar som Riksidrottsförbundet tagit fram och även Svenska Skidförbundets egna specifika verktyg. Ni bestämmer själva takten på och hur långt ni vill driva utvecklingsarbetet.

Guiden är uppbyggd i fyra olika fördjupningssteg.

1 – Introduktion

Första steget introducerar er till SkiEquality. Den innehåller två komponenter; först att alla som deltar i arbetet ser SkiEquality-filmen (1) och att ni tillsammans diskuterar på vilket sätt budskapet är relevant för er att arbeta med.

För att underlätta diskussionen kan ni antingen ta hjälp av RFs mall Samtalsduk Pdf, 449.6 kB, öppnas i nytt fönster.(2) eller Svenska Skidförbundets folder Skidor Vill Pdf, 3.1 MB, öppnas i nytt fönster. (2)

2 – Screening

Det andra steget bygger på att ni har gjort det första steget.

Här handlar det om att samla in mer material om medlemmarna i er klubb/förening och analysera det för att kunna arbeta aktivt med SkiEquality.

Vi rekommenderar att ni skickar ut enkäten Teflontest Pdf, 169.9 kB.till alla medlemmar för anonyma svar och även svarar på första sidans frågor i enkäten Jämställdhetsanalys Pdf, 396.2 kB, öppnas i nytt fönster. (sidan 5).

3 – Aktivering

Tredje steget bygger på att steg 1 och 2 är genomförda.

Detta steg handlar om att skapa handlingsplaner utifrån den nulägesanalys ni gjort kring jämställdhet och inkludering i steg 2.

Här kan ni välja en mer individuell variant och låta alla ledare och medlemmar som deltar i utvecklingsarbetet fylla i sina egna reflektioner och idéer på detta aktiveringsblad.

För klubbar och föreningar som vill ta ett strukturellt grepp rekommenderar vi att ni använder er av Skidstället Powerpoint, 2.6 MB, öppnas i nytt fönster.som karta när ni bestämmer er för vilka aktiviteter som behöver göras på varje nivå/dimension av organisationen (dvs de tvärgående plankorna i Skidstället).

Ni kan även ta hjälp av RFs Handlingsplan nulägesanalys Pdf, 5.2 MB, öppnas i nytt fönster. (se sidorna 5–7)för att komma igång med konkreta frågeställningar:

4 – Uppföljning

När steg 1–3 har genomförts och tillräcklig tid gått för handlingsplanerna att aktiveras är det dags att utvärdera resultatet av dessa steg.

Vi föreslår att alla som har deltagit i arbetet ser på SkiEquality-filmen igen och därefter svarar på frågorna i RFs 5 steg till en jämställd och inkluderande idrott Pdf, 14.6 MB, öppnas i nytt fönster. (se sidan 2) utifrån era individuella erfarenheter och åsikter.

Diskutera vad ni upplevt och sett, var och en, och sammanfatta som grupp vad allas input och tankar betyder i form av att behöva revidera er handlingsplan.

Arbetet med SkiEquality kan göras långt mer omfattande och även om ni gått igenom alla fyra steg under en säsong så har ni nytta av att göra alla steg igen säsongen efter. Vid varje tillfälle kommer ni att göra nya lärdomar och bli mer och mer förtrogna med mallar, verktyg och frågeställningarna i stort.

Feedback

Svenska Skidförbundet tar tacksamt emot berättelser om era erfarenheter som klubb eller som individer från utvecklingsarbetet med SkiEquality.

All feedback är anonym och vi ber om den för att bättre förstå hur arbetet går och hur ni upplever miljön i era klubbar med avseende på jämställdhet och inkludering.

LÄS MER: Återkoppling

Senast uppdaterad
2023-02-10
Publicerad
2022-12-09
Skribent
Lotte Jernberg, SSF
Kontaktperson
Elisabeth Egnell
elisabeth.egnell@skidor.com

Huvudsponsor